Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Chwałowianki” zaprezentowały swój dorobek związany z przetwarzaniem darów lasu. Częstowały mieszkańców i zaproszonych gości daniami, które wykonały z ich wykorzystaniem. To część projektu pn. ”Natura od kuchni” realizowanego wspólnie z Lasami Państwowymi.
Stoły w świetlicy wiejskiej w Chwałkach uginały się od różnych potraw. Były to m.in. pierogi z kapustą i grzybami, risotto z grzybami i parmezanem, a także przetwory z jagód oraz dzikich malin. Nie mogło zabraknąć popularnego ciasta pn. leśny mech. Było też wiele innych potraw, które niezwykle urozmaiciły i wzbogaciły ofertę degustacyjną. Joanna Płodowska, jedna z uczestniczek projektu powiedziała, że jego realizacja bardzo zbliżyła członkinie koła. Odbyły się wspólne wyprawy do lasu, aby zbierać owoce i grzyby, a potem było mnóstwo pracy związanej z ich przetwarzaniem. Dary lasu zainspirowały panie do tego stopnia, że powstała nowa potrawa – pieczone jabłko w sosie grzybowym z dodatkiem miodu, której dzisiaj także można było spróbować.
Wszystkie przetwory, wykonane w ramach projektu będą teraz służyć przez cały rok paniom z KGW do przygotowywania różnego rodzaju dań na wydarzenia, które będą organizować u siebie oraz na imprezy, gdzie będą gościnnie z własnym stoiskiem.
Klaudia Tajs, prezes Koła Gospodyń Wiejskich „Chwałowianki” powiedziała, że pomysł na projekt zrodził się z tęsknoty za lasem. W Chwałkach i najbliższym sąsiedztwie dominują sady i pola, dlatego członkinie KGW stwierdziły, że warto przybliżyć las mieszkańcom zarówno poprzez potrawy i przetwory, które zostały wykonane z wykorzystaniem jego darów, jak i poprzez rozmowy zachęcające do tego, aby zabierać rodziny na spacery do lasu.
W ramach projektu Lasy Państwowe podarowały Kołu Gospodyń Wiejskich „Chwałowianki” kilka drzewek iglastych, które zostały posadzone na skarpie przy świetlicy wiejskiej.
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20           
  
 










 
  
 
