Sposób przygotowania
Piersi popieprzyć, posolić, skórę naciąć w rąby i odstawić na kilka godzin do lodówki (na noc). Pierś kładziemy na zimną patelnię i obsmażamy na maśle klarowanym skórą do dołu. Smażymy na dość dużym ogniu, dociskając do patelni, aby skóra się ładnie zrumieniła po 5 min. z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego skórką do góry, przelać część tłuszczu ze smażenia i piec pod przykryciem 20 min. Następnie wyjąć z piekarnika, obłożyć mięso jabłkiem
Jabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń… More pokrojonym w ósemki, posypać majerankiem i piec jeszcze 10 min w temp. 200 stopni C.
KOPYTKA – WYKONANIE
Ciepłe ziemniaki
Ziemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należąc… More przepuścić przez praskę. Do przestudzonych ziemniaków dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Uformować wałeczki o średnicy ok. 2 cm. pokroić wałeczki na ukośne kawałki o szerokości ok. 1,5 cm. Zagotować wodę (ok. 3 l), dodać 1płaską łyżkę soli. Do gotującej wody wrzucić przygotowane kopytka i gotować (2 min od wypłynięcia).
Wyjąć na talerz łyżką cedzakową.
SAŁATKA Z BURACZKÓW – WYKONANIE
Umyte buraki
Chrzan pospolity – (Armoracia rusticana) – roślina wielolet… More zawinąć w folię do pieczenia i piec w piekarniku 90 min w 200 stopni C. Upieczone i przestudzone buraki
Chrzan pospolity – (Armoracia rusticana) – roślina wielolet… More obrać (w rękawiczkach) i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać starte jabłko
Jabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń… More, a następnie dodać mąkę i wszystko razem podsmażyć. Dodać starte buraki
Chrzan pospolity – (Armoracia rusticana) – roślina wielolet… More, doprawić: solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na talerz.
JAK PODAĆ?
Na talerzu układamy pierś z kaczki skórą do dołu, kopytka oraz sałatkę z buraczków. Mięso delikatnie polewamy mieszanką tłuszczu i jabłek
Jabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń… More powstałą podczas pieczenia.











