czwartek, 15 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Strona główna / STREFA WEEKENDOWA RADIA KIELCE

Nie tylko karp na wigilijnych stołach

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Już za tydzień święta Bożego Narodzenia. Trudno sobie wyobrazić, aby na wigilijnym stole zabrakło tradycyjnego karpia. To – obok choinki, prezentów, opłatka, kolędy i żłóbka z dzieciątkiem – symbol tych najpiękniejszych świąt w roku. Ale co jeśli ktoś nie lubi karpia. W ostatnich latach na wigilijnym stole coraz częściej pojawiają się także inne gatunki ryb.

Wojciech Sędek, właściciel gospodarstwa rybackiego Biała Nida w Karsznicach w gminie Małogoszcz, oprócz karpi hoduje sumy, pstrągi, sandacze, jesiotry, szczupaki, liny oraz amury. Każda z tych ryb z powodzeniem może zastąpić na wigilijnym stole karpia.

Ichtiolog z wykształcenia

Pan Wojciech pasję do hodowli ryb odziedziczył po ojcu.

– Tato w 1989 roku rozpoczął budowę pierwszego obiektu karpiowo-pstrągowego. Ja będąc jeszcze dzieckiem, pomagałem mu w budowie, wszędzie z nim jeździłem i podpatrywałem jak tworzy się taki staw – wspomina.

– Tak mi się hodowla ryb spodobała, że postanowiłem studiować ichtiologię na ówczesnej Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie, obecnie jest to Uniwersytet Warmińsko-Mazurski. Wydział rybacki tej uczelni znany jest nie tylko w Polsce, ale i Europie.

Studiowali tam pasjonaci zarówno wędkarstwa, jak i rybactwa z całej Polski. Te znajomości pozostały do dziś. Pan Wojciech wymienia się z kolegami swoimi doświadczeniami z hodowli ryb.

Obiekty rybackie to inwestycja na lata. Są przeważnie przejmowane z ojca na syna. – Tutaj w Karsznicach nie było nic. Wszystko zbudował ojciec, z pasji i zamiłowania do ryb. Było to dla niego niesamowite wyzwanie. Pamiętajmy, że w tamtych czasach nie było urządzeń takich jakie mamy teraz. Bardzo wiele sprzętów mój tata wykonał sam. Wyglądały dosyć prymitywnie – podkreśla hodowca.

Najpierw karp, później pstrąg

13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Wojciech Sędek i karp / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Wojciech Sędek przekonuje, że karpia (na zdjęciu) można z powodzeniem zastąpić inną rybą / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Na początku wspólnie z ojcem Wojciech Sędek hodował wyłącznie karpie. Później, ze względu na czystość i jakość wody, powstał pomysł zrobienia gospodarstwa pstrągowego.

– Byliśmy jednymi z pierwszych hodowców pstrąga w województwie świętokrzyskim i było to dla nas ogromne wyzwanie. Pstrąg jest bowiem jedną z najbardziej wymagających ryb w hodowli, lubi czystą wodę. Potrzebuje też odpowiednich warunków tlenowych, stąd zastosowanie urządzeń napowietrzających, dmuchaw i generatorów tlenu, które umożliwiają taką hodowlę. Bez tego hodowla tych ryb jest niemożliwa – mówi pan Wojciech.

Pstrągi chętnie kupowane są nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Znakomicie nadają się na grilla, można je piec i smażyć, dlatego popularne są w zasadzie przez cały rok.

Sum na wigilijny stół? Czemu nie

13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Sum / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
Sum / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Później, stopniowo, w gospodarstwie Wojciecha Sędka zaczęły pojawiać się też inne ryby. Jedną z nich jest sum. Ta największa drapieżna ryba w Polsce osiąga nawet do 2,5 metra długości. Jak mówi Wojciech Sędek hodowla suma jest dosyć trudna i kosztowna.

– Sum żywi się innymi rybami, aby więc zachować naturalną bazę pokarmową, trzeba hodować też inne ryby, które on zjada. Są to przede wszystkim płocie lub karasie. Sumy szybko osiągają duże rozmiary. Potrafią zjadać nawet karpie, dlatego nie wszyscy chcą je hodować – wyjaśnia.

– Sum ma charakterystyczne, długie wąsy, które służą mu do poszukiwania pokarmu – zdradza Wojciech Sędek. – Ma też specyficzną budowę ciała. Mało widzi, a wyczuwa inne ryby właśnie przy pomocy wąsów. Oprócz ryb, zjada również ptactwo wodne. Dlatego sumy są trzymane do kilku kilogramów masy, aby nie robiły spustoszenia w stawie.

Mięso suma jest bardzo zdrowe. Ryba nadaje się zarówno do smażenia, jak i wędzenia. Polecana jest zwłaszcza dla dzieci, gdyż ma stosunkowo mało ości.

– Sumy posiadają białe mięso. Jest to ryba znacznie bardziej tłusta od popularnego pstrąga, dlatego znakomicie nadaje się do wędzenia. Przepisów na jej przyrządzenie jest mnóstwo, zarówno w książkach kucharskich, czy też na stronach internetowych. Jednak najprostszym jest usmażenie go na maśle, identycznie jak smaży się karpia – radzi hodowca.

Sandacz – smaczna, ale droga ryba

Inną rybą, która z powodzeniem zastąpi karpia na wigilijnym stole jest sandacz.

– Wywodzi się z rodziny okoniowatych, jest jedną z najbardziej poszukiwanych ryb i przy tym jedną z droższych, gdyż jest jej bardzo mało – podkreśla Wojciech Sędek.

Sandacz jest bardzo delikatny i wymagający w hodowli. Ze względu na ocieplenie klimatu i pogarszający się stan wód w rzekach, często narażony jest na śmierć. Ponadto, sandacz nie lubi odłowów, czyli spuszczania wody ze stawów. Podczas tej czynności skrzela sandacza zanieczyszczają się i ryba bardzo szybko się dusi. Hodowla sandacza wymaga więc dużego doświadczenia.

Jesiotr – ryba bez… ości

13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Jesiotr / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
Jesiotr / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Kolejną drapieżną rybą, chętnie kupowaną na wigilijny stół jest jesiotr.

– To ryba chrzęstno-szkieletowa, nie posiada ości, a mięso jest bardzo podobne w smaku do ryb morskich. Jesiotry żywią się skorupiakami, osiągają duże rozmiary, nawet do 100 kilogramów i są rybami atrakcyjnymi wędkarsko – zaznacza Wojciech Sędek.

Jesiotra możemy smażyć, jak i wędzić. Jesiotr jest tłusty, dlatego idealnie nadaje się do wędzenia. Warto wspomnieć, że najlepszy kawior jest właśnie z jesiotra. Posiada czarny kolor. Na wschodzie Europy poławia się jesiotry wyłącznie w celu pozyskania kawioru. Kawior jest bardzo drogi, bo jest to towar deficytowy. Ryba ta późno dojrzewa, dopiero po 18 latach zaczyna produkować ikrę.

13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Wojciech Sędek i szczupak / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Wojciech Sędek prezentuje szczupaka / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Szczupak potrafi zjeść kaczkę

Niezwykle popularną rybą na święta Bożego Narodzenia jest również szczupak.

– To ryba o wyjątkowych walorach smakowych. Jest drapieżnikiem, potrafi połknąć kaczkę, zjada ryby niemal własnej wielkości. Szczupaki hodowane są tylko do 1,5 kg wielkości, aby nie zjadały w stawach karpi – zdradza Wojciech Sędek.

Lin w śmietanie – jedna z potraw wigilijnych

13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Lin / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
Lin / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Chętnie kupowaną rybą jest też lin. – To ryba karpiowata, posiada delikatną łuskę. Nie jest drapieżnikiem, żywi się skorupiakami i ziarnami zbóż. Jego hodowla nie jest trudna, tak jak to ma miejsce w przypadku ryb drapieżnych. Świetnie smakuje w śmietanie. To jedno z lepszych dań z ryb. Filety z lina zalewamy śmietaną i podpiekamy z piekarniku – podpowiada hodowca.

Amur smakuje podobnie jak karp, ale smakosze znajdą różnice

Na niektórych wigilijnych stołach znajdziemy również amura. – To nie jest nasza rodzima, polska ryba. Została ściągnięta do naszego kraju i tu zaczęła się rozwijać. Należy do rodziny karpiowatych. Jest roślinożerna, często hodowcy wpuszczają amury do stawów, aby zjadały trzcinę. Nie można jednak hodować amurów zbyt dużo, gdyż wówczas wyczyściłyby staw z roślinności, nie zostawiając jej dla innych gatunków. Przez to inne ryby słabiej by rosły. Amur w smaku jest podobny do karpia. Niektórzy, zwłaszcza smakosze, widzą i czują jednak różnicę w smaku – mówi hodowca.

Droższe niż karpie

13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Za kilogram karpia w gospodarstwie Wojciecha Sędka zapłacimy 27 zł, tyle samo kosztuje kilogram pstrąga i amura, szczupaki są sprzedawane w cenie od 40 do 50 zł za kg, za lina zapłacimy 43 zł na kg, najdroższy jest sandacz, którego cena kształtuje się w granicach 90 zł za kg. Za patroszenie ryby zapłacimy 4 zł za kg. Można również nabyć ryby wędzone, na przykład kilogram wędzonego pstrąga kosztuje 50 złotych, a karpia 65 zł.

Ichtiolog zachęca do zakupu ryb i produktów z gospodarstw rybackich, gdyż wtedy mamy pewność, że towar jest świeży. Nie ma bowiem nic lepszego, jak wyjęta bezpośrednio z wody ryba.

Smacznego!

13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Wojciech Sędek i karp / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Wojciech Sędek i karp / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Pozyskiwanie ikry / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Pozyskiwanie ikry / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Pozyskiwanie ikry / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Pozyskiwanie ikry / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Pozyskiwanie ikry / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Pozyskiwanie ikry / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Sum / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Sum / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Sum / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Sum / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Wojciech Sędek i jesiotr / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Wojciech Sędek i jesiotr / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Jesiotr / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Jesiotr / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Wojciech Sędek i szczupak / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Wojciech Sędek i szczupak / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Pstrąg / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Pstrąg / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Lin / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida. Lin / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
Kamil Król

Kamil Król

Radio Kielce. Redakcja Sportowa, dziennikarz 41 363 05 50 kamil.krol@radio.kielce.pl W Radiu Kielce już od kilkunastu lat. Obecnie w Redakcji Internetowej,, gdzie zajmuję się stroną radiokielce.pl. Moją pasją jest sport i dlatego współpracuję z kolegami z Redakcji Sportowej, nagrywam audycje, obsługuję bieżące wydarzenia.

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail
Tagi: TEKST NA WEEKENDStrefa Weekendowa Radia Kielce

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Jan Matejko "Konstytucja 3 Maja"
MULTIMEDIA

Symbol szlachetności, ognia i krwi

2025-05-02
Klasy mundurowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem
ZDJĘCIA

Klasy mundurowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem

2025-04-08
Najlepszy przyjaciel żołnierza odwiedził targi zbrojeniowe

Najlepszy przyjaciel żołnierza odwiedził targi zbrojeniowe

2024-09-06
Mesko S.A. z wielomilionowym kontraktem

Mesko S.A. z wielomilionowym kontraktem

2023-09-07
W powstaniu zginęli młodzi ludzie. „Chcieli zobaczyć polską flagę, polskiego orła na budynku”

W powstaniu zginęli młodzi ludzie. „Chcieli zobaczyć polską flagę, polskiego orła na budynku”

2023-08-01
W hołdzie bohaterom. Godzina „W” w Końskich
ZDJĘCIA

W hołdzie bohaterom. Godzina „W” w Końskich

2023-08-01
Jak to jest być żołnierzem i matką? W Dzień Matki zajrzeliśmy do koszar

Jak to jest być żołnierzem i matką? W Dzień Matki zajrzeliśmy do koszar

2023-05-26
Chelosiowa Jama - Korytarz Naciekowy / Fot. Andrzej Kasza - Speleoklub Świętokrzyski
ZDJĘCIA

Raju nie ma w tej opowieści

2023-01-20

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.