Ze świętami związane są charakterystyczne smaki i zapachy. Jednym z nich jest cynamon, który ma szerokie zastosowanie, nie tylko kulinarne.
Cynamon to przyprawa pozyskiwana z wysuszonej kory cynamonowca. Jest wykorzystywany w kosmetykach i preparatach farmakologicznych. Ekstrakt z kory cynamonu od wieków stosowany jest do łagodzenia dolegliwości żołądkowo- jelitowych, przy wzdęciach i problemach z trawieniem. Pomaga w utracie zbędnych kilogramów poprzez wpływ na metabolizm- powiedziała Iwona Stanek, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sandomierzu.
Cynamon skrywa w sobie dużo przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników, jego aktywność została uznana za przewyższająca m.in. czosnek. Ponadto roślina zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom złego cholesterolu, redukuje podwyższone ciśnienie krwi, charakteryzuje się również właściwościami przeciwzapalnymi. W celu uzyskania wspomnianych właściwości prozdrowotnych cynamonu zaleca się jego spożywanie codziennie w ilości około jednej łyżeczki.
Cynamon pomaga także w inny sposób – regularne żucie kory cynamonowca odświeża oddech i zwalcza bakterie w jamie ustnej. Nie do przecenienia jest jego jeszcze jedna zaleta. Ze względu na zapach odstrasza insekty.