Placki po węgiersku przygotowali dziś (sobota, 18 marca) wspólnie uczestnicy warsztatów kulinarnych w Dworku Koćmierzów Sandomierskiego Centrum Kultury. W zajęciach wzięło udział kilkanaście osób. Grupa wspólnie przygotowała masę na placki ziemniaczane oraz gulasz z wołowiny i warzyw.
Instruktorka Danuta Podraza powiedziała, że dobrym i sprawdzonym sposobem na to, aby placki były puszyste jest to, aby do masy ziemniaczanej dodać startą marchewkę i śmietanę, co dodatkowo sprawi, że masa ziemniaczana nie będzie ciemniała. Smażenie nie musi się odbywać w głębokim tłuszczu, wystarczy niewiele oleju. Na połowie usmażonego placka wykłada się gulasz, małą łyżeczkę śmietany i przykrywa się to drugą częścią placka.
Uczestnicy warsztatów mówili naszej reporterce, że z przyjemnością przychodzą na te spotkania, bo zawsze można się czegoś nowego nauczyć. Ponadto, wspólne gotowanie integruje, czas mija ciekawie i miło.
Na następnych zajęciach kulinarnych, które odbędą się 1 kwietnia wypiekane będą wielkanocne baranki i zajączki.