O tej porze roku możemy się nią zajadać do woli. Trwa sezon na sałatę, którą warto wprowadzić do swojej codziennej diety, ponieważ jej dobroczynny wpływ na ludzki organizm jest wręcz imponujący.
– Sałata masłowa zawiera antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i na chorobę Alzheimera, chronią przed wirusami i bakteriami, ponadto poprawiają kondycję skóry – powiedziała Iwona Stanek, nauczycielka z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sandomierzu.
Sałata ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie się ran, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcję, zawiera silne przeciwutleniacze. Jest jednym z bogatszych warzyw pod względem zawartości błonnika, dlatego reguluje trawienie, oczyszcza jelita ze złogów i produktów przemiany materii. Dzięki błonnikowi i kwasowi foliowemu, który również zmniejsza wchłanianie tłuszczów i cukrów, pomaga utrzymać prawidłową wagę.
Najwięcej prozdrowotnych właściwości mają sałaty o liściach ciemnozielonych, czerwonych i brązowych. W każdym przypadku należy jeść świeżą sałatę, ponieważ przetrzymana traci witaminy i minerały. Sałata zawiera sporą dawkę magnezu i potasu, warto ją jeść w sytuacjach stresowych.