Dziś (piątek, 22 września) w programie „Smacznego weekendu” gotowaliśmy z Patrykiem Kwiecińskim z firmy cateringowej Moko. W roli głównej wystąpiła dynia.
Danie pierwsze:
Krem z pieczonej dyni i ziemniaków, podany z maślanym popcornem, oliwą, mini mozzarellą, i migdałami
Danie drugie:
Placki z dyni, podane z sosem pieczarkowo-śmietanowym z masłem, smażoną rukolą, i tartym parmezanem
Składniki:
Dwie duże dynie
3 kg ziemniaków
Śmietanka 30 proc. karton
Tarty parmezan 1 duże opakowanie
Rukola 1 opakowanie
Masło kostka
Popcorn gotowy 1 opakowanie
Mini mozarella 2 opakowania
Oliwa 1 l
Migdały 1 opakowanie
Pieczarki 2 opakowania (mogą być krojone)
Por 2 sztuki
Sos balsamiczny gesty 1 opakowanie
Mleko 1 opakowanie
3 jajka
Mąka pszenna
Przepis:
Krem z pieczonej dyni i ziemniaków, podany z maślanym popcornem, oliwą, mini mozzarellą, i migdałami
Dynie obieramy ze skórki, i kroimy w dosyć dużą kostkę. Tę samą czynność wykonujemy z wcześniej umytymi ziemniakami.
Razem wszystko podsmażamy, na oliwie z odrobiną masła soli i pieprzu. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, odrobinę soli, cukru białego i świeżo zmielonego pieprzu.
Wszystko powoli doprowadzamy do wrzenia, na suchej patelni prażymy białe płatki migdałów na złoty kolor, mini mozzarellę kroimy w małe ćwiartki i szykujemy oliwę z oliwek.
Gdy zupa zacznie się intensywnie gotować, wyłączamy pod nią ogień, i zaczynamy blendować na gładka masę, dolewając odrobinę słodkiej śmietanki.
Zupę przelewamy na talerz i dekorujemy mozzarellą, płatkami migdałów, i solidnym chlustem oliwy z oliwek.
Przepis:
Placki z dyni, podane z sosem pieczarkowo-śmietanowym z masłem, smażoną rukolą, i tartym parmezanem
Dynie obieramy ze skórki, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy soli, pieprzu, dwa jajka, i mąkę pszenną do zagęszczenia naszej dyniowej masy.
W osobnym garnku lub na patelni, przesmażamy nasze umyte wcześniej pieczarki, razem z porem, do momentu aż wszystkie warzywa puszczą swoje soki.
Następnie dodajemy sól, pieprz i świeżo skrojony w plastry czosnek. Całość zalewamy bulionem lub krystaliczną wodą i chwilę gotujemy na małym ogniu.
Całość wykańczamy odrobina masła i śmietanki. Na samym końcu zagęszczamy wszystko zasmażką.
Na patelni rozgrzanej z oliwą, formujemy małe, ale równe placuszki, i smażymy je z obu stron na na złoty kolor. Po wszystkim odsączamy nasze placki na ręczniku papierowym, by oddały swój tłuszcz.
Na talerzu układamy nasze dyniowe krążki, polewamy sosem i dekorujemy parmezanem i podsmażoną rukolą.
Smacznego!