W piątek, 29 września w programie „Smacznego weekendu” gotowaliśmy z kucharzem Adamem Łodejem. W roli głównej wystąpił kurczak.
Składniki:
Makaron ryżowy (długi) 2 paczki
Pierś z kurczaka 700g
Papryka 3 szt
Boczniaki paczka
Dymka szt
Cebula czerwona 2-3 szt
Fasola edamame 200g
Sol/pieprz
Sos sojowy 50 ml
Syrop kukurydziany ( do smaku)
Jajka 2 szt.
Pasta pat thai 100 ml
Sposób wykonania:
Marynujemy kurczaka w czosnku, cytrynie, paście pad thai i zostawiamy na chwilę. W między czasie kroimy warzywa (paprykę,fasole, cebule i grzyby). Nastawiamy wodę a gdy zacznie sue gotować solimy. Wrzucamy makaron ryżowy do wrzącej wody. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy olej. Smażymy kurczaka, dodajemy warzywa i chwile podsmażamy. Dodajemy pastę pad thai i syrop kukurydziany. Redukujemy sos do sosu dodajemy jajko, smażymy i podajemy.
Smacznego!