Żurek z białą kiełbasą podany w chlebku, jajka faszerowane na kilka sposobów, roladki z szynki, sos chrzanowy na bazie bitej śmietany – to tylko przykłady dań i przekąsek, jakie wykonano podczas dzisiejszych (wtorek, 26 marca) warsztatów kulinarnych w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu.
Wzięli w nich udział nie tylko uczniowie tej placówki, ale także młodzież z klas ósmych kilku podstawówek z Sandomierza, Skotnik i Sokolnik. Młodzi kucharze byli bardzo zadowoleni z tego spotkania. Podkreślali, że było to dla nich ciekawe doświadczenie kulinarne i że dużo się nauczyli.
Krzysztof Jonaszek, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich powiedział, że są to już kolejne warsztaty kulinarne z udziałem uczniów szkół podstawowych i zajęcia zawsze są zróżnicowane, ciekawe i zachęcające do eksperymentowania w kuchni, jak również przy aranżacji dań.
Bogusława Chruściel, zastępca dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich stwierdziła, że warsztaty kulinarne to również okazja do zaprezentowania potencjału tej placówki i przybliżenia zawodów, takich jak kucharz i cukiernik. Na fachowców z obu tych branż jest duże zapotrzebowanie na rynku pracy. – Zawsze powtarzam, że kucharz i piekarz muszą być też artystami, aby pięknie udekorować i podać swoje dania – tłumaczyła dyrektor.
Warsztaty zakończyła degustacja przygotowanych smakołyków.