czwartek, 14 sierpnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Jak połączyć w kuchni tradycję z nowoczesnością? Warsztaty dla KGW

Grażyna Szlęzak
2021-12-05 17:52
2 min. czytania
A A
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce

05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Jak wykorzystać w kuchni dzikie zioła oraz popularne owoce i warzywa, ale w inny niż powszechnie znany sposób – tego wszystkiego uczyły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzyczan w gminie Samborzec na warsztatach kulinarnych z blogerem Maksymilianem Przybylskim.

Czytaj również

12.08.2025. Sandomierz. Cmentarz komunalny / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Kolejna brukowana alejka powstała na największym cmentarzu w Sandomierzu

2025-08-13
Policjant uratował dziecko zatrzaśnięte w aucie w upalny dzień

Czy widząc dziecko lub zwierzę w zamkniętym aucie możemy wybić szybę?

2025-08-13

Zajęcia trwały dwa dni. W tym czasie przygotowano m.in. zupę rybną z wykorzystaniem węgierskich i hiszpańskich produktów, czy kaszotto z lejkowca dętego – grzyba, który odszedł w zapomnienie.

Jak powiedziała Marta Kiliańska, koordynator projektu „Aktywni na zdrowie”, w ramach którego odbywały się warsztaty, głównym celem tych spotkań jest, połączenie tradycji kulinarnej z nowoczesnością. Koła gospodyń wiejskich kojarzone są głównie z pierogami czy bigosem, tymczasem jest wiele możliwości, aby dobrze i smacznie połączyć to, co było w dawnej kuchni z aktualnymi trendami. Może to być np. proziak, czyli placek wypiekany niegdyś na wsi, gdy nie było chleba, podany z boczniakami, co świetnie naśladuje hamburger i doskonale smakuje. 

Maksymilian Przybylski powiedział, że można na wiele sposobów wykorzystać owoce i warzywa oraz artykuły, które są w każdej kuchni. Smażone jabłka można np. dokwasić dziko rosnącym rokitnikiem, zamiast stosować kwasek cytrynowy, zupę krem z selera warto ugotować najpierw piekąc selery wraz ze skórką, a dopiero potem dodać je do wywaru. Taką zupę można wzbogacić posypką z czerstwego chleba żytniego wzbogaconą orzechami laskowymi.

Bloger zachęcał również do stosowania w kuchni, jako przypraw tego, co rośnie wokół nas – np.  igiełek sosny, które można utrzeć w moździerzu z solą, a gdy nabierze ona zielonego koloru, przetrzeć wszystko na gładką masę i przyprawiać tym różne dania, aby pachniały lasem. Sosnę można również mieszać z olejem i stosować do sałatek lub polewać tym kremowe zupy. 

Alicja Wołos, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzyczanach powiedziała, że warsztaty kulinarne były bardzo pożyteczne. Podkreśliła, że należy wracać do tradycji i korzystać w kuchni z ziół oraz innych roślin, które rosną blisko nas, są cenne, a często traktowane jako chwasty. To wszystko w połączeniu z nowoczesnością w kuchni jest ciekawe, bo warto wszystkiego spróbować – dodała. 

Warsztaty kulinarne, to jeden z kilku elementów projektu pn. ”Aktywni na zdrowie”, który realizowany jest z pieniędzy Fundacji „Pomaganie krzepi” Polskiej Spółki Cukrowej. KGW w Gorzyczanach otrzymało na ten projekt największą dotację spośród innych kół, które startowały w konkursie, a projektów było ponad 260 z całego kraju. Kwota dofinansowania dla KGW w Gorzyczanach, to prawie 15 tys. zł. Za te pieniądze odbywają się także m.in. spotkania ze specjalistami w dziedzinie ochrony zdrowia np. fizjoterapeutą, a także z kosmetologiem, ponadto organizowane są zajęcia fitness oraz zumby.

Projekt realizowany będzie do końca stycznia przyszłego roku. Biorą w nim udział nie tylko mieszkańcy wsi Gorzyczany, ale także kilku sąsiednich miejscowości gminy Samborzec.

05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne. Na zdjęciu: Alicja Wołos - przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzyczanach i bloger kulinarny Maksymilian Przybylski / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne. Na zdjęciu: Alicja Wołos – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzyczanach i bloger kulinarny Maksymilian Przybylski / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne. Na zdjęciu: Alicja Wołos - przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzyczanach / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne. Na zdjęciu: Alicja Wołos – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzyczanach / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
Tagi: SANDOMIERZKoło Gospodyń WiejskichSamborzecGorzyczany

CZYTAJ RÓWNIEŻ

12.08.2025. Sandomierz. Cmentarz komunalny / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Kolejna brukowana alejka powstała na największym cmentarzu w Sandomierzu

2025-08-13
Policjant uratował dziecko zatrzaśnięte w aucie w upalny dzień

Czy widząc dziecko lub zwierzę w zamkniętym aucie możemy wybić szybę?

2025-08-13
Jak pozbyć się gniazd szerszeni?

Jak pozbyć się gniazd szerszeni?

2025-08-13
Renata Janik, marszałek województwa świętokrzyskiego / Fot. Wiktor Taszłow -
ZDJĘCIA

Politycy KO punktują marszałek województwa. Ta wzywa do opamiętania się

2025-08-13
Jak schłodzić psa w upały?

Jak schłodzić psa w upały?

2025-08-13
Arkadiusz Bogucki: mamy zaplanowanych wiele inwestycji
WIDEO

Arkadiusz Bogucki: mamy zaplanowanych wiele inwestycji

2025-08-13
Kielce. Pojemnik PCK na odzież używaną / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Mieszkańcy regionu nie wyrzucą już odzieży do pojemników PCK

2025-08-12
Co dalej z pracownikami Ośrodka Edukacji Przyrodniczej w Umianowicach?

Co dalej z pracownikami Ośrodka Edukacji Przyrodniczej w Umianowicach?

2025-08-12
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Mężczyzna ranny podczas prac polowych. Maszyna wciągnęła jego rękę

Były takie Kielce. Zdjęcia pokazują zapomnianą stolicę regionu

Na kieleckich peryferiach będą remonty dróg

Dachowanie auta. Ranna pasażerka

Przy SP nr 22 w Kielcach powstanie nowe boisko

Otwarcie terenów inwestycyjnych na Malikowie coraz bliżej

Kolejna brukowana alejka powstała na największym cmentarzu w Sandomierzu

Znęcali się nad zwierzętami. Grozi im więzienie

W Krajnie wybudowana zostanie sieć kanalizacyjna

Czy widząc dziecko lub zwierzę w zamkniętym aucie możemy wybić szybę?

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.