poniedziałek, 12 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Jak połączyć w kuchni tradycję z nowoczesnością? Warsztaty dla KGW

Grażyna Szlęzak
2021-12-05 17:52
2 min. czytania
A A
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce

05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Jak wykorzystać w kuchni dzikie zioła oraz popularne owoce i warzywa, ale w inny niż powszechnie znany sposób – tego wszystkiego uczyły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzyczan w gminie Samborzec na warsztatach kulinarnych z blogerem Maksymilianem Przybylskim.

Czytaj również

Poradnik Wyborczy - jak oddać ważny głos w wyborach prezydenckich?

Poradnik Wyborczy – jak oddać ważny głos w wyborach prezydenckich?

2025-05-12
Kwitnące jabłonie i nadzieja na lepszy sezon

Kwitnące jabłonie i nadzieja na lepszy sezon

2025-05-11

Zajęcia trwały dwa dni. W tym czasie przygotowano m.in. zupę rybną z wykorzystaniem węgierskich i hiszpańskich produktów, czy kaszotto z lejkowca dętego – grzyba, który odszedł w zapomnienie.

Jak powiedziała Marta Kiliańska, koordynator projektu „Aktywni na zdrowie”, w ramach którego odbywały się warsztaty, głównym celem tych spotkań jest, połączenie tradycji kulinarnej z nowoczesnością. Koła gospodyń wiejskich kojarzone są głównie z pierogami czy bigosem, tymczasem jest wiele możliwości, aby dobrze i smacznie połączyć to, co było w dawnej kuchni z aktualnymi trendami. Może to być np. proziak, czyli placek wypiekany niegdyś na wsi, gdy nie było chleba, podany z boczniakami, co świetnie naśladuje hamburger i doskonale smakuje. 

Maksymilian Przybylski powiedział, że można na wiele sposobów wykorzystać owoce i warzywa oraz artykuły, które są w każdej kuchni. Smażone jabłka można np. dokwasić dziko rosnącym rokitnikiem, zamiast stosować kwasek cytrynowy, zupę krem z selera warto ugotować najpierw piekąc selery wraz ze skórką, a dopiero potem dodać je do wywaru. Taką zupę można wzbogacić posypką z czerstwego chleba żytniego wzbogaconą orzechami laskowymi.

Bloger zachęcał również do stosowania w kuchni, jako przypraw tego, co rośnie wokół nas – np.  igiełek sosny, które można utrzeć w moździerzu z solą, a gdy nabierze ona zielonego koloru, przetrzeć wszystko na gładką masę i przyprawiać tym różne dania, aby pachniały lasem. Sosnę można również mieszać z olejem i stosować do sałatek lub polewać tym kremowe zupy. 

Alicja Wołos, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzyczanach powiedziała, że warsztaty kulinarne były bardzo pożyteczne. Podkreśliła, że należy wracać do tradycji i korzystać w kuchni z ziół oraz innych roślin, które rosną blisko nas, są cenne, a często traktowane jako chwasty. To wszystko w połączeniu z nowoczesnością w kuchni jest ciekawe, bo warto wszystkiego spróbować – dodała. 

Warsztaty kulinarne, to jeden z kilku elementów projektu pn. ”Aktywni na zdrowie”, który realizowany jest z pieniędzy Fundacji „Pomaganie krzepi” Polskiej Spółki Cukrowej. KGW w Gorzyczanach otrzymało na ten projekt największą dotację spośród innych kół, które startowały w konkursie, a projektów było ponad 260 z całego kraju. Kwota dofinansowania dla KGW w Gorzyczanach, to prawie 15 tys. zł. Za te pieniądze odbywają się także m.in. spotkania ze specjalistami w dziedzinie ochrony zdrowia np. fizjoterapeutą, a także z kosmetologiem, ponadto organizowane są zajęcia fitness oraz zumby.

Projekt realizowany będzie do końca stycznia przyszłego roku. Biorą w nim udział nie tylko mieszkańcy wsi Gorzyczany, ale także kilku sąsiednich miejscowości gminy Samborzec.

05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne. Na zdjęciu: Alicja Wołos - przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzyczanach i bloger kulinarny Maksymilian Przybylski / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne. Na zdjęciu: Alicja Wołos – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzyczanach i bloger kulinarny Maksymilian Przybylski / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne. Na zdjęciu: Alicja Wołos - przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzyczanach / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne. Na zdjęciu: Alicja Wołos – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzyczanach / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce05.12.2021. Gorzyczany. Warsztaty kulinarne / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce
Tagi: SANDOMIERZKoło Gospodyń WiejskichSamborzecGorzyczany

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Poradnik Wyborczy - jak oddać ważny głos w wyborach prezydenckich?

Poradnik Wyborczy – jak oddać ważny głos w wyborach prezydenckich?

2025-05-12
Kwitnące jabłonie i nadzieja na lepszy sezon
ZDJĘCIA

Kwitnące jabłonie i nadzieja na lepszy sezon

2025-05-11
Ameryka pełna kontrastów. Fotograficzna podróż Anny Skowron w sandomierskim muzeum
ZDJĘCIA

Ameryka pełna kontrastów. Fotograficzna podróż Anny Skowron w sandomierskim muzeum

2025-05-11
Pierwsze truskawki / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Pojawiły się pierwsze polskie truskawki

2025-05-11
„Dzień Dobry, to Ja! Rozmowy inne niż wszystkie w Radiu Kielce”. Na zdjęciu (od lewej): Magda Galas-Klusek, Tomek Dudek, Ewa Robak / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
MULTIMEDIA

Ewa Robak: dyrygowanie jest formą tańca

2025-05-11
Mistrz Warpechowski na wystawie w sandomierskim zamku

Mistrz Warpechowski na wystawie w sandomierskim zamku

2025-05-11
14.05.2023. Samborzec. XXXIII Święto Kwitnącej Jabłoni / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

W niedzielę Wojewódzkie Święto Kwitnącej Jabłoni

2025-05-11
Zginęło trzech ludzi. Co ich łączyło? Wspólny cel działań i... książka, która przechodziła z rąk do rąk.
POSŁUCHAJ

Gdzie jest świadek śmierci?

2025-05-11
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Poradnik Wyborczy – jak oddać ważny głos w wyborach prezydenckich?

Nowe oblicze Dymarek Świętokrzyskich

Bibliotekarki będą rozdawać w autobusie darmowe książki

Ważne pieniądze dla samorządów

Najdroższa sukienka w regionie

Wiceprezydent Kielc podała się do dymisji

Trzymał w mieszkaniu pół kilograma narkotyków

Pierwszy nowoczesny obiekt sportowy powstanie w Szydłowie

Po pijaku skakał po samochodach

Niebezpieczny czad kilkukrotnie zaatakował

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.