Jak promować i sprzedawać polską żywność na rynkach zagranicznych? O tym porozmawiają dziś w Sandomierzu eksperci z dziedziny rolnictwa i handlu. W Zamku Królewskim odbędzie się VIII edycja międzynarodowej konferencji promującej potencjał eksportowy świętokrzyskich producentów sektora spożywczo-przetwórczego.
Poza przedstawicielami lokalnych grup producenckich, przetwórstwa spożywczego, rolników i parlamentarzystów, swój udział zapowiedzieli goście z kilku państw, m.in.: Chorwacji, Rumunii, Węgier, Gruzji, Serbii czy Bułgarii.
W tym roku celem spotkania będzie nawiązanie kolejnych kontaktów handlowych z kontrahentami zagranicznymi, wzmocnienie istniejącej współpracy oraz promocja regionalnej produkcji sektora spożywczo-przetwórczego na rynkach zagranicznych.
Goście, poza udziałem w panelach dyskusyjnych, będą mieli okazję osobiście poznać działalność regionalnych grup producenckich i zakładów przetwórczych podczas wizyt studyjnych.
Początek spotkania dziś o godzinie 9.00.
Program konferencji:
9:00 – Rejestracja uczestników
9:30 – Uroczyste otwarcie wydarzenia: Andrzej Bętkowski – marszałek województwa świętokrzyskiego i Marek Jońca – członek zarządu województwa świętokrzyskiego
10:10 – Wystąpienia zaproszonych gości
10:30 – Prezentacja inauguracyjna: Jacek Sułek – dyrektor Departamentu Inwestycji i Rozwoju Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego
10:40 – Panel I – „Wrażenia, rekomendacje, wolne wnioski gości zagranicznych, po wizytach w lokalnych zakładach spożywczo-przetwórczych regionu świętokrzyskiego”
Otwarta dyskusja
11:40 – Panel II – „Perspektywy rozwoju eksportu produktów spożywczo-przetwórczych na priorytetowych rynkach zagranicznych”
Przedstawiciele bilateralnych izb handlowych
Otwarta dyskusja
12:40 – Lunch
13:40 – Spotkania B2B z przedstawicielami firm zagranicznych