Na niestrawność, przy spożywaniu zbyt dużej ilości tłustych pokarmów czy używek wręcz zbawienny może okazać się ostropest plamisty. Ta roślina ma wiele właściwości leczniczych, które zwłaszcza teraz, w czasie świąt i w okresie poświątecznym, wiele osób może docenić.
– Ostropest odtruwa organizm, fantastycznie działa na zatrucia pokarmowe, ochrania wątrobę przed wpływem toksyn i trucizn. Zawiera kwasy Omega 3, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy – wymienia Iwona Stanek, nauczyciel w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sandomierzu.
Ostropest mielony należy spożywać do dwóch łyżeczek dziennie lub w formie tabletek zgodnie z zaleceniami na ulotce. Może też być dodatkiem do pokarmów.
Roślina wykorzystywana jest także w kosmetyce, ponieważ regeneruje naskórek i opóźnia proces starzenia się skóry. Może też służyć jako ozdoba. Posiada charakterystyczne liście w białe plamy. Kwitnie w lipcu i sierpniu, a jej fioletowe kwiaty przypominają oset.