Wzmacniają odporność, poprawiają stan zdrowia, kondycję skóry i włosów, sprzyjają odchudzaniu. Owoce i warzywa powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach – zwłaszcza w czasie pandemii, gdy silny system odpornościowy jest nam szczególnie potrzebny, by uchronić się przed zakażeniem koronawirusem. Które z nich powinny szczególnie często gościć w naszym menu?
– Musimy jeść zdrowo przez cały rok, ale teraz jest to ważniejsze niż kiedykolwiek przedtem. Nie tylko dlatego, że w ten sposób poprawimy swoją odporność, ale zwyczajnie polepszymy swój stan zdrowia i uchronimy się przed wieloma chorobami – wyjaśnia w rozmowie z amerykańskim magazynem „Elle” dietetyczka Fareeha Jay.
Podstawą zdrowej diety powinny być owoce i warzywa. Polscy immunolodzy zachęcają do tego, by w czasie pandemii stosować dietę roślinną, która uchodzi za najzdrowszą. Potwierdzają to liczne badania, mówią o tym także eksperci z zakresu dietetyki.
– Owoce i warzywa dostarczają naszemu organizmowi nie tylko witamin i minerałów, ale także przeciwutleniaczy i fitoestrogenów, wzmacniając naturalne mechanizmy obronne. Różnią się one między sobą zawartością kalorii i składników odżywczych. Selekcjonując je mądrze, możemy wzbogacić jadłospis o niezbędne mikroelementy – zaznacza Jay.
Po które owoce i warzywa warto zatem sięgać jak najczęściej, by cieszyć się dobrym zdrowiem i odpornością?
Awokado
Jest słusznie określane mianem superfood. Awokado może bowiem stanowić element pełnowartościowego posiłku lub przekąskę.
– Jest pełne błonnika, witamin z grupy B i potasu. To owoc bogaty w tłuszcze jednonienasycone, które chronią nas przed chorobami serca i obniżają ciśnienie krwi – tłumaczy Jay.
Zaznacza, że awokado to wspaniały sprzymierzeniec w walce o smukłą sylwetkę, co w czasie izolacji, która spowodowała zmniejszenie naszej aktywności fizycznej, jest nader istotne: – Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu zapewnia nam uczucie sytości, a tym samym reguluje apetyt.
Suszone śliwki
Banany
Marchew
Można jeść ją na surowo, gotować, piec, dodawać do zup i sosów. Marchew to jedno z najbardziej dostępnych i najtańszych warzyw. Jest ona także wypełniona cennymi witaminami, dlatego jedzenie jej pozytywnie wpływa na urodę.
– Dzięki obecności beta karotenu marchew poprawia wygląd skóry i wzmacnia włosy, co jest szczególnie istotne teraz, gdy salony kosmetyczne i fryzjerskie zostały zamknięte. Ma ona w sobie także luteinę, która wspiera zdrowie oczu – podkreśla Jay.
Bataty
Szpinak
Słynie z wysokiej zawartości żelaza, dzięki czemu polecany jest zwłaszcza wegetarianom i weganom.
– Prócz żelaza ma też sporo witaminy B i kwasu foliowego, który wzmacnia odporność i zapobiega depresji – tłumaczy dietetyczka. Szpinak doceniany jest także za walory smakowe i mnogość zastosowań – z powodzeniem można dodawać go bowiem do makaronów, kasz oraz sałatek. Zmiksowany z owocami i mlekiem roślinnym posłuży z kolei jako zdrowy koktajl.