Temat: XVI Edycja Konkursu kulinarnego p.t. Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne. Miejsce: Zamek sandomierski, sala rycerska, 16.09.2018 r., godz. 14.00. Organizator: Muzeum Okręgowe w Sandomierzu
Szesnasta edycja konkursu kulinarnego pt. „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” przeprowadzona zostanie 16 września (niedziela) 2018 roku, o godz. 14.00 w siedzibie Muzeum Okręgowego w Sandomierzu. Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych będą Warzywa korzeniowe w lokalnej kuchni. Delegacje sześciu gmin powiatu sandomierskiego (Dwikozy, Koprzywnica, Łoniów, Obrazów, Samborzec, Zawichost) zaprezentują przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością wytypowany do konkursu „produkt kulinarny”. Spotkaniu towarzyszyć będzie degustacja lokalnych smakołyków przygotowanych przez delegacje gmin. Zwycięzca zostanie uhonorowany główną nagrodą Srebrną Chochlą, ufundowaną przez Burmistrza Miasta Sandomierza. Ponadto uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Starostę Powiatu w Sandomierzu.
Tegoroczna edycja konkursu odbywać się będzie pod Patronatem Pana Adama Jarubasa – Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, Pana Stanisława Masternaka – Starosty Powiatu Sandomierskiego i Pana Marka Bronkowskiego – Burmistrza Miasta Sandomierza.