Śniadanie daje moc – potwierdziła w audycji „Na każdą pogodę” dr Katarzyna Nowak, zajmująca się problemami żywienia. Ekspertka dodała, że w naszych warunkach klimatycznych powinniśmy zjadać śniadania esencjonalne, które dostarczą energii.
Taki zdrowy, syty posiłek to na przykład omlet z dodatkiem papryki, pomidorów, brokułów, czy kalafiora. To po pierwsze nas rozgrzeje, a usmażone na dobrym tłuszczu produkty sprawią, że cukier wolniej będzie wchłaniał się do krwi, co ma duże znaczenie dla osób z cukrzycą. Katarzyna Nowak w rozmowie z Pawłem Solarzem zaznaczyła, że przed pierwszym posiłkiem powinniśmy wypić szklankę wody z cytryną.
Słuchacze natomiast pytali o dzienną dawkę tłuszczy i wykorzystaniu olejów z dodatkami lnu, czy dyni. Zdaniem gościa „NKP” najlepiej wypić około dwóch łyżek stołowych oleju dzienne, a do smażenia potraw należy wykorzystywać dobre patelnie, które nie będą przypiekać produktów – mówiła dr Katarzyna Nowak.
Pierwsza część rozmowy:
Druga część rozmowy: