„Farma Jaga” w Bogucicach Drugich, w powiecie pińczowskim, została wybrana w tym roku najlepszym gospodarstwem ekologicznym w województwie świętokrzyskim. Gospodarstwo zajmuje się hodowlą kóz.
Z mleka tych zwierząt powstają ekologiczne sery, kefiry i twarogi. Gospodarstwo funkcjonuje od 2011 roku.
Agnieszka Kobryń-Pietrasiewicz, tłumaczy, że wyroby cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Kozie mleko jest o wiele lepiej przyswajalne niż krowie. Jest zdrowe, ma bardzo silne właściwości uodparniające i bardzo dobrze przyswajalny wapń.
Właścicielka gospodarstwa dodaje, że wytwarzane produkty cieszą się dużą popularnością, ponieważ są ekologiczne. Produkcja przebiega według ściśle określonych reguł. Kozy są dojone dwa razy dziennie. Po każdym udoju od razu rozpoczyna się produkcja. Nie można dopuścić do wystygnięcia mleka.
Na farmie produkowane są sery podpuszczkowe krótko dojrzewające i długo dojrzewające, a także sery pleśniowe. Stado ponad 80 kóz, które posiada jest największym w województwie świętokrzyskim.
Małżeństwo Pietrasiewiczów z Bogucic jest laureatem wielu konkursów. Ich Twarożek z Ponidzia został wybrany najlepszym produktem regionalnym województwa świętokrzyskiego, a Zakamieński Ser Kozi został „Kulinarną Perłą 2015” wśród produktów regionalnych na arenie ogólnopolskiej.