Premiera wyjątkowej książki kucharskiej „Kalejdoskop smaków” odbyła się na Wzgórzu Zamkowym w Kielcach. Publikacja jest efektem międzypokoleniowych spotkań, które odbywały się pod hasłem „kuchnia łączy bez względu na wiek”. Organizowały je Stowarzyszenie Edukacji Pozaformalnej Kalejdoskop, Kielecki Bank Czasu oraz Świętokrzyski Urząd Wojewódzki.
Monika Sobierajska wiceprezes Stowarzyszenia „Kalejdoskop” podkreślała, że dzięki wspólnym warsztatom kulinarnym nawiązały się silne więzi w gronie kilkudziesięciu osób w różnym wieku, które uczestniczyły w przedsięwzięciu.
W książce zebrano dziesięć najciekawszych przepisów. Jeden z nich – na sałatkę z tuńczyka, stworzyła Genowefa Makowska. – Każdy został wspólnie przetestowany i przygotowany w ramach warsztatów. Zapewniam, ze smakowały bardzo dobrze – powiedziała pani Genowefa.
Przy okazji prezentacji książki odbyło się również wigilijne spotkanie Kieleckiego Banku Czasu – inicjatywy, której uczestnicy wymieniają się między sobą wzajemnymi przysługami.