„Nasze Sandomierskie – Kulinaria Regionalne”- pod takim hasłem w Zamku Kazimierzowskim w Sandomierzu odbędzie się dzisiaj 12 konkurs kulinarny dla gmin z terenu powiatu sandomierskiego. W tym roku motywem przewodnim jest nabiał. Gminy przygotują potrawy na bazie mleka i jego przetworów.
Prezentacjom dań towarzyszą występy artystyczne przygotowane przez koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia. Komisja konkursowa oceni potrawy pod kątem zgodności z tradycją wykorzystanych składników, estetyki podania i zaprezentowania, powiedziała Iwona Łukawska, etnograf z Muzeum Okręgowego w Sandomierzu.
Oprócz dań konkursowych gminy przygotowują także wiele innych potraw. Wszystkie można degustować na stoiskach, które są pięknie udekorowane i uginają się od specjałów. Zwycięzca konkursu kulinarnego otrzyma główna nagrodę tj. Srebrną Chochlę. Początek o godzinie 14.00.