Ekolodzy, dietetycy i kucharze przekonują, aby kupować jaja kur hodowanych na wolnym wybiegu. Ich zdaniem, są one zdrowsze i smaczniejsze, niż te od kur hodowanych w klatkach. Można je rozróżnić, zapoznając się ze specjalnymi oznaczeniami. Dariusz Łomowski z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta przypomina, że zgodnie z przepisami, powinno się ono znajdować na każdym jaju.
Zawiera informacje na temat producenta, klasy wagowej jaja oraz metody chowu kur. To długi numer, umieszczony na skorupce. Rozpoczyna się cyfrą 0, 1, 2, lub 3. Zero oznacza chów ekologiczny, „jedynka” znajduje się na jajach pochodzących z wolnego wybiegu, „dwójka” to tzw. ściółkowa metoda chowu, a „trójka” – klatkowego.
W Polsce hodowanych jest prawie 40 milionów kur niosek. Prawie 90 procent z nich w systemie klatkowym. Statystyczny Polak zjada co roku, wliczając te użyte do wypieku ciast, około 160 jajek.