Ponad 50 koszy wypełnionych różnego rodzaju przetworami domowymi przygotowano w tym roku na Spiżarnię Smaków, która odbyła się w Cebrze w gminie Bogoria. Głównym elementem pikniku był konkurs na najlepsze przetwory domowe.
Komisja konkursowa oceniała także sposób prezentacji czyli dekorację koszy. W konkursie wzięły udział osoby indywidualne, koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia z gminy. Wśród przetworów dominowały dżemy, konfitury, kompoty, soki z różnych owoców, sałatki warzywne oraz marynowane grzyby. Dużo było także przysmaków ze śliwek, które były motywem przewodnim tegorocznej Spiżarni Smaków.
Jak powiedziała Wiesława Pańczyk z Wysók Średnich, własnoręcznie wykonane przetwory, z dobranymi po swojemu składnikami to najlepsze co może być na zimę, dlatego co roku przygotowuje sporo takich specjałów. Dodała, że impreza jest potrzebna ponieważ integruje ludzi i motywuje do tego, aby poszperać w przepisach i przygotować coś wyjątkowego.
Po konkursie i prezentacji koszy można było degustować przetwory, jak i inne smakołyki przygotowane z okazji pikniku.