Karp wędzony z Zawidzy w gminie Łoniów zdobył Srebrną Chochlę, czyli główną nagrodę konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Przeprowadzono go w sali widowiskowej Zamku Kazimierzowskiego w Sandomierzu.
W rywalizacji wzięło udział 8 gmin z powiatu sandomierskiego. Motywem przewodnim tegorocznego konkursu były ryby słodkowodne. Na stołach pojawiły się m. in. ryby na słodko, w zalewie octowej, a także szczupak w śmietanie, leszcz w bukiecie warzywnym, karp faszerowany grzybami i kaszą gryczaną i wiele innych.
Zwycięskie danie prezentował m. in. Marek Bisztyga, dyrektor Ośrodka Kultury w Łoniowie. Stoisko gminy swoim wystrojem nawiązywało do stawu rybnego. Udekorowano je m. in. szuwarami, łodzią, były wędki, plastikowe rybki oraz wędzarnia.
Oprócz dań konkursowych gminy przygotowały również inne potrawy oraz wypieki. Wszystko udostępnione było do publicznej degustacji, z czego chętnie korzystali mieszkańcy i turyści. Celem konkursu jest kultywowanie dawnych tradycji kulinarnych ziemi sandomierskiej. Komisja konkursowa złożona m. in. z etnografa i pań z zespołu obrzędowego „Lasowiaczki” brała pod uwagę głównie związki potrawy z regionem, dobór składników oraz sposób prezentacji dania.
Niektóre gminy przyjechały na konkurs ze swoimi zespołami ludowymi, które występowały na scenie. Organizatorem konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” od 11 lat jest Muzeum Okręgowe w Sandomierzu.