„Na świętego Marcina najlepsza gęsina” – zgodnie ze staropolskim przysłowiem i w nawiązaniu do tradycji jedzenia gęsi w dniu 11 listopada dziś w Chmielniku odbędzie się konkurs kulinarny „Smaki gęsiny”, w którym uczestniczyć będą gospodarstwa agroturystyczne z powiatu kieleckiego.
Inicjatorem konkursu jest działające od kilku miesięcy w naszym regionie stowarzyszenie „Gęś kielecka z tradycjami”. Prezes stowarzyszenia Gabriela Król ma nadzieję, że dzięki takim działaniom, hodowla tych ptaków będzie coraz bardziej powszechna. Wbrew wielu opiniom, mięso gęsie jest bardzo zdrowe, a gęsi tłuszcz stosowany jest jako lekarstwo – dodaje Gabriela Król.
Konkurs kulinarny „Smaki gęsiny” uświetni dzisiejsze obchody Święta Niepodległości w Chmielniku. W miejscowości, słynącej jeszcze przed wojną z przyrządzania gęsi chmielnickiej, znajduje się pomnik gęsi.
Ewa Okońska