Wiejskie pierogi były głównym motywem tegorocznego konkursu kulinarnego o Srebrną Chochlę, który odbył się na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu. Do rywalizacji stanęło 7 gmin, które prześcigały się w przygotowywaniu pierogów. Dania musiały być tradycyjne i wykonane na bazie miejscowych produktów.
Najlepsze w ocenie komisji konkursowej były pierogi z kaszą jaglaną z mięsem z rosołu, przygotowane przez gminę Dwikozy, do której powędrowała główna nagroda ufundowana przez starostę sandomierskiego. Jak powiedziała Iwona Łukawska, etnograf z Muzeum Okręgowego w Sandomierzu, celem konkursu jest kultywowanie dawnych, bogatych tradycji wiejskich. Dzięki takim właśnie wydarzeniom te tradycje są coraz bardziej rozpowszechnione.
Podczas konkursu wszystkie potrawy można było degustować. Oprócz pierogów na stołach były też inne produkty, m.in. sery, miód, ciasta, pieczywo, owoce i warzywa. Konkurs o Srebrną Chochlę zorganizowany był po raz 10.
Grażyna Szlęzak – Wójcik