Ponad 50 wystawców z regionu świętokrzyskiego prezentuje się na „Święcie Chleba”, które odbywa się w Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni. Przyjechali nie tylko piekarze, ale także cukiernicy, przedstawiciele ginących zawodów np. garncarze oraz Koła Gospodyń Wiejskich. Można także zobaczyć jak dawniej wypiekano chleb.
Wśród wystawców jest m.in. piekarnia „Ponidzie” z Pińczowa, która produkuje pieczywo, przede wszystkim na tradycyjnych recepturach, poinformowała kierownik piekarni Marzena Marcińczyk. „Są to nawet przepisy, które przekazał mi mój dziadek, który wypiekał chleb. Pieczywo wypiekane jest na naturalnym zakwasie. Można spróbować m.in. chlebów żytnich, razowych, orkiszowych i pszennych. Nowością jest mieszany chleb domowy z ziemniakami, który długo trzyma świeżość”- dodała Marzena Marcińczyk.
Można też spróbować tradycyjnie wędzonych wędlin i mięs oraz regionalnych smakołyków, prezentowanych na stoiskach Kół Gospodyń Wiejskich. Wśród nich są m.in. „Bolminianki” z Bolmina w gminie Chęciny.
Imprezie towarzyszą inscenizacje: młócenia zboża cepami, mielenia w żarnach i wypieku podpłomyków.
Zwiedzający mogą także zobaczyć wystawę zabytkowych maszyn rolniczych: młocarni, żniwiarek konnych i sieczkarni. W czasie festynu swoje walory prezentuje też gmina Morawica, a na scenie występują zespoły ludowe.
Robert Szumielewicz