Kilkadziesiąt kół gospodyń wiejskich prezentuje swoje potrawy podczas Dnia Gminy Zagnańsk nad zalewem w Kaniowie. Impreza przyciągnęła nie tylko wielu wystawców, ale także mieszkańców gminy Zagnańsk i turystów.
Można skosztować bezpłatnych lodów i wziąć udział w licznych konkursach z nagrodami. Ten najważniejszy to konkurs na najsmaczniejszą potrawę z grzybów – mówi Wojciech Ślefarski, wójt Zagnańska.
– W konkursie udział biorą wszystkie koła gospodyń wiejskich z gminy Zagnańsk oraz dwa koła z województwa podkarpackiego. Ta potrawa, która wygra, będzie w 2025 roku serwowana w lokalu gastronomicznym, który powstaje przy Dębie Bartku – zapowiada Wojciech Ślefarski.
Na stoiskach można było znaleźć m.in. swojskie wędliny, słodkie wypieki, chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem oraz wiele potraw z grzybów.
Piotr Warżała, dyrektor Gminnego Centrum Kultury i Promocji w Czarnej w województwie podkarpackim liczy, że potrawy przygotowane przez jego ekipę znajdą uznanie jury.
– Mamy wędliny z dziczyzny, ciasta, w tym kołacze oraz tzw. proziaki, czyli ciasto, które jest zrobione z mąki i pieczone na blasze. Przywieźliśmy też kiszone ogórki oraz różne kompoty i soki. Oczywiście przygotowaliśmy też potrawę z grzybów, która weźmie udział w konkursie na najsmaczniejszą potrawę z grzybów – dodał.
Renata Janik, marszałek województwa świętokrzyskiego podkreśla, że ta coroczna impreza ma integrować mieszkańców Zagnańska i ościennych gmin.
– To impreza, która co roku gromadzi wielu mieszkańców gminy Zagnańska, ale także i mieszkańców Kielc oraz pobliskich miejscowości. Cieszymy się, że także w tym roku frekwencja jest wysoka. W atrakcyjny sposób wolny czas spędzają całe rodziny. Nie brakuje także atrakcji dla najmłodszych, którzy skosztować mogą lodów, czy pobawić się na dmuchańcach – zwróciła uwagę Renata Janik.
Podczas pikniku na scenie wystąpiły grupy z coverami zespołów Perfect, czy Roxsette, a wieczór zakończy dyskoteka pod gwiazdami.
Patronem medialnym imprezy jest m.in. Radio Kielce.