Mieszkańcy Buska-Zdroju mogą dzielić się żywnością z potrzebującymi. W mieście powstała lodówka społeczna, zwana też jadłodzielnią. Stanęła na ulicy Partyzantów 22, przy budynku cechu rzemiosł, obok wejścia do Warsztatów Kreatywności i Rozwoju.
Michał Kozieł, pomysłodawca jadłodzielni informuje, że z lodówki może korzystać każdy potrzebujący. Możemy zostawić tam np. warzywa, owoce, ciasta, przetwory czy słoik z zupą. Michał Kozieł dodaje, że należy wkładać jedzenie tylko z aktualną datą ważności.
– Przynośmy jedzenie, które sami byśmy chcieli zjeść. Jeżeli w przygotowanym produkcie występują alergeny, należy napisać to wyraźnie na opakowaniu. Ponadto produkty o charakterystycznym zapachu należy szczelnie zapakować, a płynne potrawy, umieszczamy w pojemnikach tak, aby przy wyciąganiu nic się nie rozlało – radzi.
Marcin Kozieł zaznacza, aby w lodówce nie zostawiać surowego mięsa, produktów i artykułów nadpsutych i alkoholu. Jednocześnie apeluje, by dzielić się żywnością, a tym samym nie marnotrawić jedzenia. Lodówka jest otwarta w godzinach od 8 do 17.