Wiktor Pałka, uczeń technikum w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Kielcach zwyciężył w ogólnopolskim konkursie Master Baker. W trakcie odbywającego się w Poznaniu etapu centralnego imprezy, bezkonkurencyjne w wykonaniu młodego piekarza okazały się chleb orkiszowy i bułeczki z pszenicy okrągło ziarnowej.
Jak informuje Mariusz Bezak, nauczyciel przedmiotów zawodowych z Zakładu Doskonalenia Zawodowego, konkurencja w trakcie zawodów była bardzo zacięta.
– Wiktor do przygotowania swoich produktów wykorzystał pradawne zboża, między innymi dzięki temu, a także dzięki smakowi, wyglądowi i estetyce swoich wypieków uzyskał tytuł Master Bakera. Nagrodą główną w konkursie było m.in. dwa tysiące złotych, młynek żarnowy, dyplom oraz nagroda książkowa – wyjaśnia.
W ramach konkursu Master Baker rywalizowali zarówno piekarze zawodowi, uczniowie, koła gospodyń wiejskich, jak i amatorzy. Wiktor Pałka zwyciężył w kategorii uczniów szkół ponadpodstawowych.