W Sandomierzu odbywa się Festiwal Czekolady. Wokół ratusza, w rynku starego miasta ustawiono kilkadziesiąt stoisk, na których można kupić czekoladę pod różnymi postaciami i z różnymi dodatkami.
Są m.in. czekoladowe szaszłyki, fontanny, praliny, czy tabliczki o zaskakujących smakach, np. whisky z bekonem, szampan oraz wszystkie rodzaje owoców i orzechów. Są czekolady wyglądające niczym małe dzieła sztuki.
– Kusząc się na te słodkości warto pamiętać, że ziarno kakaowca jest bardzo zdrowe – powiedział pan Marcin z Warszawy, jedyny dystrybutor bardzo znanej marki czekolady.
– To jedna z najbardziej mineralnych roślin świata, która zapobiega próchnicy zębów, rozszerza naczynia krwionośne, stabilizuje ciśnienie krwi i poprawia przepływ neuroprzekaźników w mózgu – tłumaczy.
Festiwalowi Czekolady w Sandomierzu od początku wierny jest Robert Dybalski z Łodzi. Jego cukiernia wyróżnia się pomysłowymi kształtami czekoladowych kompozycji. Można kupić m.in. czekoladę w kształcie piłki, różnych gatunków ptaków, zabawek, kompozycji w postaci koszów owocowych, czy grzybowych. Cukiernik powiedział, że wśród osób odwiedzających festiwal z roku na roku jest coraz większe zainteresowanie czekoladą. Jego zdaniem to skutek większej świadomości, że czekolada z manufaktury jest lepsza i zdrowsza od tej wyrabianej na skalę masową. Przede wszystkim dlatego, że zawiera naturalne składniki i mniej cukru.
Osoby odwiedzające stoiska chętnie korzystają z degustacji i robią zakupy. Mówią, że wybór jest bardzo duży.
– Takie wydarzenia są potrzebne, ponieważ można przyjemnie spędzić czas, kupić coś pysznego i spotkać ludzi w dobrych nastrojach, bo czekolada tak działa – powiedziała pani Ania.
Festiwal potrwa dziś do godziny 20, a w niedzielę od 10 do 19.