Jarmuż jest obecnie jedynym zielonym warzywem w ogródku. Okazuje się, że warto zrywać jego liście, ponieważ są bardzo zdrowe, a dobrze przyrządzone – mogą bardzo smakować.
Justyna Pargieła specjalistka w dziedzinie ziołoznawstwa informuje, że jarmuż to warzywo kapustne, które jest jednym z niewielu zimozielonych warzyw występujących w naszym klimacie. Warto go jeść zwłaszcza zimą, bo poprawia naszą odporność.
– Wpływa bardzo dobrze na układ krążenia, serce i układ nerwowy. Powinniśmy go jeść przynajmniej raz w tygodniu - mówi.
Dodaje, że jarmuż to cenne źródło witaminy K. Na początku traktowany był jako ozdoba talerzy i nikt go nie jadł. Justyna Pargieła mówi, że jarmuż surowy jest dość twardy, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, aby był smaczny.
– Na przykład w Irlandii jada się drobno posiekany jarmuż z puree ziemniaczanym -dodaje.
Jarmuż może smakować nawet młodzieży i dzieciom, jeżeli przyrządzimy z niego np. chipsy.
– Wystarczy jak listki jarmużu delikatnie posmarujemy olejem, posypiemy solą i pieprzem. Bardzo krótko pieczemy liście w piekarniku, wystarczy około 5 minut – podkreśla.
Zielarka zachęca też do kiszenia jarmużu np. z kapustą.
Przepis na chipsy z jarmużu:
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
• 3 duże liście jarmużu lub 100 g jarmużu paczkowanego
• sól,pieprz
• 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE
• Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Jarmuż umyć i oderwać liście od łodygi. Wymieszać w misce warzywo z przyprawami i olejem
• Wyłożyć na blaszkę z z papierem do pieczenia. i Piec przez 8 minut.