Mało kto wie, że rzepy, które w ludowym powiedzeniu przyczepiają się do psiego ogona, czyli nasiona łopianu, to zdrowa żywność. Mogą poprawić wygląd skóry i odporność organizmu.
Jak mówi Justyna Pargieła, specjalistka w dziedzinie ziołoznawstwa, powszechnie dostępne nawet zimą nasiona łopianu możemy zbierać i hodować z nich zdrowe przekąski.
– Nasiona łopianu, czyli nasionka, które wysypują się z rzepów, można wysiewać na kiełki. Nie są dostępne w sprzedaży, więc musimy sami je zebrać. Kiełki łopianu można śmiało jeść – mówi.
Jak dodaje Justyna Pargieła, kiełki z nasion łopianu są nie tylko smaczne, ale wpływają też pozytywnie na nasze zdrowie.
– Są odżywcze, wspierają odporność. Wpływają też na poprawę cery. Łopian w ogóle poprawia kondycję naszej skóry – zaznacza.
W kosmetologii łopian wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków do włosów. Przyspiesza regenerację włosów, a nawet ich porost.