Nowoczesny inkubator przetwórczy został otwarty w Dwikozach koło Sandomierza. Rolnicy, ale także turyści będą tam mogli osobiście wykonać soki, konfitury i inne przetwory, a potem zabrać je na własny użytek, albo zostawić do sprzedaży.
Inkubator ma zachęcić do rozwijania przedsiębiorczości oraz przyczynić się do promocji lokalnych produktów- wyjaśnia Halina Sadecka, wiceprezes Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu, który zrealizował inwestycję z udziałem dotacji szwajcarskich i gminy Dwikozy.
Wójt Marek Łukaszek uważa, że inkubator może pomóc małym gospodarstwom, które dominują na tym terenie i poprawić ich kondycję. Może to być sposób na zagospodarowanie świeżych owoców i warzyw, które ostatnio mają słabszy zbyt na rynku.
Korzystanie z inkubatora zaplanowała już Halina Wojtas, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Obrazowie, która powiedziała, że do tej pory trzeba było korzystać z własnej kuchni i domowego wyposażenia, a teraz do dyspozycji będzie profesjonalny sprzęt, a więc robienie przetworów będzie łatwiejsze.
W inkubatorze jest m.in. wielofunkcyjne urządzenie do rozdrabniania i podgrzewania, kuchnia gazowa, piec konwekcyjny, mikser wielozadaniowy i akcesoria oraz suszarnia do owoców i warzyw. Opłata za inkubator będzie związana wyłącznie z korzystaniem z wody i prądu, co zostanie obliczone proporcjonalnie do ilości wykonanych przetworów. Nie ustalono jeszcze konkretnych stawek.