Nietypowe, najbardziej oryginalne świąteczne wyroby z ciasta zaprezentowano na wystawie konkursowej w Design Centrum Kielce. Mieszkańcy miasta przygotowali kilkanaście prac z największą starannością i pomysłowością.
Publiczności podobał się m.in. wypiek kielczanki Dagmary Olchawy. Był to robiący wrażenie domek w całości z piernika. Autorka przyznała, że wykonanie takiej pracy to sama przyjemność. Wymaga to jednocześnie sporego poświęcenia i wytrwałości, bo każdy element trzeba wykonać z dokładnością. Dodała, że dla osób, którzy kochają bawić się w kuchni, nie jest to żaden problem.
Marek Cecuła, dyrektor Design Centrum Kielce powiedział, że konkurs nawiązywał do rozwijającego się kierunku zwanego „food design”, czyli innowacyjnego projektowania żywności. Chodziło o to, aby świąteczne wypieki w przygotować w sposób niezwykły. Dodał, że konkurs był okazją do pokazania szerszemu gronu osób prac, które często widziała wyłącznie najbliższa rodzina autora.
Świąteczne wypieki bardzo podobały się kielczanom. Ludzie chętnie fotografowali piernikowe eksponaty, niektórych mogli na koniec skosztować.
Jury przy ocenie wypieków pod uwagę brało m.in. kolor, kształt, formę, smak i oryginalność. Kolejna edycja konkursu za rok.
Michał Michta