Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu zwyciężył w X Ogólnopolskim Pokazie Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2011”, który odbył się w Poznaniu. Uczniowie sandomierskiej szkoły nie mieli konkurencji, w konkursie na najlepszą regionalną potrawę wigilijną.
Sandomierzanie przygotowali 4 dania. Były to grycoki, czyli okrągłe pierożki z kaszą gryczaną, borowikami i natką pietruszki, jabłka faszerowane bakaliami w sosie waniliowym, kulebiaczki oraz zakwaszany barszcz wigilijny z kaszą jaglaną i suszonymi grzybami. To właśnie zupa najbardziej przypadła do gustu komisji konkursowej.
Jak powiedziała Urszula Chabel, jedna z nauczycielek, która wraz z uczniami brała udział w pokazie, szkoła po raz pierwszy brała udział w tym konkursie. Do zmagań zgłosiło się w sumie 20 szkół z różnych stron kraju.
Jury, oprócz potraw, doceniło także wystrój stołu przygotowany przez reprezentację sandomierskiej szkoły. Był to stół rycerski, przybrany m.in. elementami charakterystycznymi dla Sandomierza, czyli krzemieniem pasiastym oraz jabłkami.
Organizatorem X Ogólnopolskiego Pokazu Stołów Wigilijnych była Wyższa Szkoła Hotelarska i Gastronomiczna w Poznaniu.
Grażyna Szlęzak- Wójcik