Kaczka nadziewana owocami z gminy Samborzec- to zwycięska potrawa konkursu „Nasze sandomierskie- kulinaria regionalne”, który odbył się na dziedzińcu Zamku w Sandomierzu. W tym roku motywem przewodnim był drób. O główną nagrodę- Srebrną Chochlę rywalizowały reprezentacje 6 gmin z powiatu sandomierskiego.
Jury pod przewodnictwem Anny Rzeszut z zespołu „Lasowiaczki” brało pod uwagę przede wszystkim związek potrawy z tradycją oraz sposób jej wykonania.
Podczas imprezy, stoły uginały się od drobiu pieczonego na różne sposoby, były też np. nadziewane gołąbki przygotowane przez Koprzywnicę, roladki drobiowe z jabłkiem z Bilczy w gminie Obrazów, potrawka z Wilczyc oraz pasztet ze Słupczy w gminie Dwikozy.
Jak powiedziała Natalia Kozieł z zespołu ludowego „Słupczanie”, dawniej na wiejskich stołach bardzo rzadko można było spotkać pieczony drób- to było coś wykwintnego na święta. Najpopularniejszym daniem z drobiu był rosół i gotowane mięso.
Konkurs „Nasze sandomierskie- kulinaria regionalne” odbył się po raz dziewiąty.
Grażyna Szlęzak- Wójcik