W Dworku Koćmierzów Sandomierskiego Centrum Kultury odbyły się kolejne warsztaty tradycyjnej kuchni. Ze względu na zbliżające się święta uczestnicy spotkania przygotowali pierniki.
Prowadząca warsztaty Danuta Podraza zaproponowała, aby upiec pierniki z dodatkiem amoniaku, ponieważ dłużej zachowują swoją świeżość, nawet do trzech miesięcy i smakują jak dopiero co zrobione. Poza tym, jej zdaniem, większość osób robi tradycyjne pierniki, czyli z miodem, więc warto spróbować czegoś innego.
Na warsztatach co dwa tygodnie zbiera się już stała grupa uczestników, do której czasami dołącza ktoś nowy. Bożena Łukaszek jest stałą bywalczynią zajęć kulinarnych. Powiedziała nam, że zawsze czegoś nowego się nauczy podczas tych spotkań, a potem próbuje swoich sił w domu przygotowując nowe potrawy.
Dworek Koćmierzów posiada pełne zaplecze kuchenne. Pierniki powstawały od podstaw, czyli najpierw wyrabiano ciasto, wałkowano, wycinano kształty ciasteczek, po czym zostały one upieczone. Dekorowano je na dwa sposoby – przed upieczeniem i po, stosując do tego lukier lub kolorowe wiórki.
Na poprzednich zajęciach kulinarnych w Dworku Koćmierzów robiono domową kiełbasę, a wcześniej galantynę, pieczono też tradycyjny chleb.